Marlenka Csiki Annamária recepje alapján.
és a végeredmény ez a gyönyörűséges karamell.
Ahogy én készítem a karamellt, mivel nekem nincs a Magyarországon megszokott cukrozott tubusos sűrített tejem ezért abból főzünk ami kéznél van. 😄
Nos itt Németországban ez a sűrített tejet az az Kondensmilch-et lehet beszerezni ami 7,5 % zsírtartalmú.
2x 340 grammos kondensmilch-et beleöntöm egy lábasba amibe 250 gramm kristálycukrot adok és még 1/2 kávéskanál szódabikarbónát és 2 vanília aromát.
Ezt nagy lángon állandó keverés mellett felforralom.
Majd kis lángra veszem a főzőlapot és 2-3 órán keresztül sűrűre főzöm, 10-15 percenként megkavarom. Itt alkalmazhatjuk az alábbi recept szerinti üvegbetöltést és egy edényben vizet töltünk ruhával kibéleljük és 3 óra hosszat lassú gyöngyöző vízben főzzük.
Én egy rácsot használok, hogy ne érintkezzen az edény a főzőlap közvetlen melegével, nehogy leégjen, Igy főzöm besűrüsödésig.
A karamellt pár nappal a felhasználás előtt is elkészíthetjük, ugyan is teljesen ki kell hűlnie, hogy a pudingos krémhez keverhessül.
Recept ahogy Annamária leírta.
1.,
A sütést megelőző nap:3 tubus (3x170g) sűrített tejet egy befőttes üvegbe nyomtam. Csavarkupakkal lezárva, egy fazékba állítottam, alá ruhát tettem. Vízzel felengedve (az üveg válláig érjen), gyöngyözve, 3 óra 10 percig főztem. Ezalatt szépen karmellizálódott. Másnapig hideg helyre tettem. Nagyon sűrű nem lett, de pudinggal tudtam javítani a krém állagán. (Később írom.)
2.,
Tészta:
Lábasba tettem 30dkg kr.cukrot, 3kisebb tojást, 12,5dkg zsírt és 3 púpos ek.mézet. Ezt folyamatos keverés mellett meglangyosítottam. (Nem kell forróra!!!!)
A tűzről levéve, ment hozzá 1 csapott ek.szódabikarbóna, rá 1tk.10%-os ecet. Pezsegni fog!
Eztán 70dkg liszttel, 3ek. Holland kakaóval és 1 púpozott ek.tejföllel puha tésztát gyúrtam. 5 cipóba osztva, addig pihentettem, míg megfőztem a pudingot.
3.,
2cs.vaníliás pudingpor (2x40g), 40g étkezési keményítő és 7dl tej. 6dl tejet feltettem főni, a pudingport és az étk.keményítőt elkevertem az 1dl tejjel, majd összefőztem. Még forrón 26dkg VAJAT beledogoztam. (3 részletben daraboltam hozzá.) Fóliával letekarva, hidegre tettem.
4.,
A tésztacipókat 2 s.papír közt hajszálvékonyra nyújtottam. Nekem sikerült kb. 35x30cm-re.
180C°on 9perc alatt egyenként megsütöttem. (Még puha volt mikor kivettem.) Egymásra helyezve a kisült lapokat, közé papírt tettem. Így hült ki.
5.,
A pudingos-vajas krémet robogéppel fellazítottam, majd az előző nap elkészített karamellt belecsurgatva kidolgoztam. Fantasztikus állagú és ízű krémet kaptam.
6.,
8dkg diót sütőben kissé megpirítottam, majd megőröltem.
7.,
Összeállítás:
A krémet 5 részre oszottam.
Minden lapot rummal locsoltam, 1 rész krémmel vékonyan megkentem, majd gyéren meghintettem az őrölt dióval.
A tetejét is u.így.
Végezetül saját készítésű csokival megcirkáltam.
2ek.víz, 1 ek.kr.cukor. Ezt takarék lángon felfőztem. 1 ek.Holland kakaóval tovább főztem. (1perc és kavargatni!)
A tűzről levéve 1dkg vajat dobtam bele. Picit hült, majd zacsiba téve, annak sarkát lecsípve, megcirkáltam vele a süti tetejét.
Másnap szépen szeletelhető.
Hú....de hosszú volt ezt leírni!!!
Köszönöm mindenkinek a segítséget! :*
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése