2017. március 31., péntek

Amoretto likőrös krémtorta

Amoretto likőrös krémtorta 









Recept: 


Amoretto likőrös krémtorta.

Eredeti recept Citromhab blogjáról. Ir krémtorta néven.

Piskóta:  én normál piskótát alkalmaztam.
Hozzávalók 22 cm-es tortaformához

A tésztához
15 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
8 dkg cukor
2 tojás
1 evőkanál ír krémlikőr
5 dkg őrölt mandula
A krémhez
50 dkg mascarpone
15 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 dl ír krémlikőr
5 dl tejszín
15 g zselatin
A csokoládéglazúrhoz
110 ml víz
100 ml tejszín
140 g cukor
50 g kakaópor (cukrozatlan)
7 g zselatin, 30 ml vízbe beáztatva

A díszítéshez
fehér és étcsokoládé reszelék

A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, a sütőt 180 fokra melegítjük.
A csokoládét a vajjal megolvasztjuk és belekeverjük a cukrot, a tojást, a likőrt, végül pedig a mandulát.
A masszát a forma aljába simítjuk és megsütjük.

A krémhez a mascarpone-t a cukorral, a vaníliával és a likőrrel kikeverjük. A tejszínből kemény habot verünk és összedolgozzuk a krémsajttal.
A zselatint kevés hideg vízben feloldjuk, felforrósítjuk és vékony sugárban a krémhez öntjük, miközben folyamatosan keverjük a habverővel.
A tésztalapot tortatálra helyezzük, körbevesszük a tortagyűrűvel és a krémet belesimítjuk.
Üregek töltésére ezt a krémet használtam:
Krémhez
- 30 dkg porcukor
- 3 tojás
- 30 dkg vaj
- 20 ml (1,5-2 evőkanál) keserű mandula aroma (zöld)
A tojásokat és a porcukrot kis lángon folyamatos keverés (kézi robotgéppel célszerű) mellett nagyon sűrűre főzzük. Ha sűrű, akkor hagyjuk hűlni. Langyosan belekeverjük a vajat és a mandula aromát. Ha szobahőmérsékletű, akkor hűtőben hűtsük tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése