2017. március 19., vasárnap

Dobos-torta

 Dobos-torta






Megérkezett a fotó a felvágott tortáról :) 



Recept:

Császár Ete receptje alapján. 

Dobos torta Eta módra,,,:)
Az első lépés, hogy tekercses sütőpapírból vágok 8 lapot úgy hogy a 26 cm-s tortasütőmet rá tudjam tenni, majd ceruzával megjelölöm a 8 kerek papírt amin a lapokat fogom egyenként sütni. Ez a dobos torta 8 lapból áll. Kell még hozzá 3-4 tepsi. Piskóta lapok hozzávalói: 12 tojás, 24 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 12 gramm  sütőpor. 2 keverést csinálok: 6 tojásból, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, pici sütőpor, ez hagyományos piskóta tészta alap elkészítése. A tepsikre teszek a bejelölt sütőpapírból és a masszát elosztom 4 fele lehetőleg szépen egyformán elosztva és elsimítva. Egyenként sütöm előmelegített sütőbe kb 10 percig 200 fokon,,,szép színe legyen, vigyázni kell hogy ne süssük barnára mert vékony lapokat kapunk. Még langyosan leszedem róluk a sütőpapírt. 2x ismétlem, így lesz meg a 8 lap. A legszebb lapot félre teszem amire megy a pirított cukor s az megy a torta tetejére. 

A pirított cukrot el lehet készíteni mert annak is ki kell hűlni. 18 dkg kristály cukrot bele teszek egy kisebb lábosba és állandóan keverem közepes tűznél, mikor elolvadt teszek bele 1 kávéskanál. teavajat és 5 csepp ecetet, át keverem s öntöm a lapra, simítom késsel s egy hosszú kés felső felét át húzok vajkockán s máris bejelölöm a pirított cukron a csíkokat, ügyesen kell vele dolgozni mert a pirított cukor gyorsan köt. 

Csokis krém: 
7 egész tojás, 25 dkg kristálycukor, 30 dkg főző csoki, 5 dkg kakaópor Gőzfürdőn állandó keveréssel megfőzöm a tojásokat a cukorral, kb 10 percig, amikor olyan meleg hogy az ujjad nem bírja bele rakom a főző csokit és az átszitált kakaóport, keverem míg elolvad és besűrűsödik az egész, majd lehűtöm a csoki krémet. Egy tálba teszek 30 dkg teavajat s 20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral mixerrel habosra keverem. Amikor már szép sima rakom hozzá a kihűlt csoki krémet s jól összekeverem mixerrel. A krémből hagyok a torta oldalára és a díszítésre, A torta lapokat megtöltöm lehetőleg egyformán a csoki krémmel s a tetejére elhelyezem a pirított cukros lapot. A torta oldalát körbe kenem krémmel s ízlés szerint díszítem. Ez a dobos torta 8 lapból áll s kb 3 kiló. Ha kisebbet sütök ugyanígy készítem csak a hozzávalók 1/3-val kevesebbet használok, így 6 lap lesz és kb 2,1kg a torta. Egy picit macerásnak tűnik, próbáltam aprólékosan leírni,,,de megéri sütni mert isteni finom s nem túl vajas s nem is túl édes! Jó sütkérezést kívánok, Eta:-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése