2017. január 8., vasárnap

Meggyes pite Zila formában


Meggyes pite Zila formában







Meggyes pite újra gondolva... a töltelék meggyzselészósz egy kis meggylikőrrel megbolondítva.


Ezzel a recepttel már korábban találkozhattatok. Akkor szilvás pite volt.

Most új köntöst kapott,

Hozzávalók

100 g puha vaj,
250 g liszt,2 teáskanál sütőpor,csipet só,150 g cukor,2 tojás,1 citrom reszelt héja,1 teáskanál vanília kivonat,75 ml tej,tetszés szerint gyümölcs1 evőkanál barna cukor,1/2 teáskanál fahéj
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra.
2. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, sót, puha vajat, cukrot, tojást, reszelt citromhéjat, vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrot). Fokozatosan adjuk hozzá a tejet és keverjük szép simára.
3. A gyümölcs egy harmadát aprítsuk össze, és keverjük a tésztához.
4. A többi gyümölcsöt vékony szeletekre vagy kis darabokra vágjuk. Öntsük a tésztát egy kivajazott, lisztezett kerek formába, majd körben rendezzük el a tetején az gyümölcsöt5. Keverjük össze a barna cukrot a fahéjjal, és szórjuk rá a tetejére.
6. Süssük 40-45 percig, amíg feljön, és szép, arany színű lesz.
Melegen és hidegen is finom.A pitét langyosan szokták fogyasztani, ha forró egy kanál vanília fagyival is fogyasztható együtt.Én most ezt meggyesen csináltam és meggyzselével és egy szem meggyel tálalva.
Zselés szósz készítés: 
Meggyszósz:
1/2 üveg meggybefőtt kevés vízcukor, őrölt szegfűszeg és fahéj ízlés szerint1-2 ek kukoricakeményítőA meggyet kevés levével és kis vízzel együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti szegfűszeget, fahéjat és cukrot, majd ha már majdnem forr kiveszünk a levéből, abban keverjük el a keményítőt, majd folyamatos keverés mellett visszaöntjük a meggyhez.Kicsit várunk, hogy besűrűsödjön, majd lekapcsoljuk az energiát. Ahogy hűl még sűrűsödni fog.Érdemes ehhez a tortához összeturmixolni, vagy botmixerrel pépesíteni a szószt, mert a meggyek elég nagy szeműek. De hagyjunk annyi szemet egyben ahány szelet tortánk lesz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése