2017. április 14., péntek

Mákos-áfonyás kocka

Mákos - áfonyás kocka

Na ez egy cseppet sem nevezhető olcsó sütinek, de nagyon finom.










Recept:

Elég rég találtam rá erre a receptre valahol a neten, de mindig halogattam az elkészítését (kár volt, mert nagyon finom) . Sajnos a forrást nem tudom megjelölni. Köszönöm az eredeti szerzőnek, a receptet.

Csokoládés piskóta lap

Hozzávalók: 

80 g finomliszt
80 g jó minőségű étcsokoládé
130 g kristálycukor
130 g tojásfehérje
80 g tojássárgája
80 g vaj

Elkészítés

A lisztet szitáljuk át. A csokoládét olvasszuk meg, és keverjük el a felolvasztott vajjal. A tojássárgáját és a tojásfehérjét külön-külön verjük fel a kristálycukorral, majd keverjük bele a vajas csokoládét és a lisztet. A masszát sütőpapírra tesszük, és előre melegített sütőben 180 °C-on 8-10 percig sütjük. Ha megsült, megfordítjuk, és úgy hagyjuk kihűlni.

Mákos-áfonyás krém

Mákkrém 

Hozzávalók

600 g tejszín
150 g kristálycukor
2 vaníliarúd
240 g darált mák
1 citrom héja
10 g fahéj
1,2 l tejszínhab
40 g zselatin
2 dl víz

Elkészítés

Az első hat hozzávalót (a tejszínt, a kristálycukrot, a vaníliarudat, a darált mákot, a citromhéjat és a fahéjat) együtt felfőzzük. A zselatint 15 percre hideg vízbe áztatjuk, majd vízfürdőben felolvasztjuk. Habverővel, határozott mozdulatokkal hozzákeverjük a tejszínes keverékhez, és hozzáadjuk az 1,2 liter felvert tejszínhabot. Azonnal a keretbe öntjük, mert a zselatin megköti, és később nem lehet összeállítani. Egyből betesszük a hűtőszekrénybe. Amikor megköt, akkor öntjük rá az áfonyakrémet.

Áfonyakrém

Hozzávalók: 

400 g áfonyapüré
650 g tejszínhab
20 g zselatin
2 dl víz
ELKÉSZÍTÉSE:

Az erdei áfonyát ízlés szerint 40-60 gramm cukorral felfőzzük. Kihűlés után finom szitán átnyomkodjuk (az egész konyha lila lesz), és kész az áfonyapüré. A tejszínhabbal lazán átkeverjük. A zselatint 15 percre vízbe áztatjuk, majd vízfürdőben felolvasztjuk. Habverővel, határozott mozdulatokkal hozzákeverjük az áfonyapüréhez. Hagyjuk kihűlni, majd ahogy fent íruk, hozzáöntjük a mákkrémhez. Kockákra vágjuk, és mákszemekkel díszítjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése