Mákos - áfonyás kocka
Recept:
Elég rég találtam rá erre a receptre valahol a neten, de mindig halogattam az elkészítését (kár volt, mert nagyon finom) . Sajnos a forrást nem tudom megjelölni. Köszönöm az eredeti szerzőnek, a receptet.
Csokoládés piskóta lap
Hozzávalók:
80 g finomliszt
80 g jó minőségű étcsokoládé
130 g kristálycukor
130 g tojásfehérje
80 g tojássárgája
80 g vaj
Elkészítés
A lisztet szitáljuk át. A csokoládét olvasszuk meg, és keverjük el a felolvasztott vajjal. A tojássárgáját és a tojásfehérjét külön-külön verjük fel a kristálycukorral, majd keverjük bele a vajas csokoládét és a lisztet. A masszát sütőpapírra tesszük, és előre melegített sütőben 180 °C-on 8-10 percig sütjük. Ha megsült, megfordítjuk, és úgy hagyjuk kihűlni.
Mákos-áfonyás krém
Mákkrém
Hozzávalók
600 g tejszín
150 g kristálycukor
2 vaníliarúd
240 g darált mák
1 citrom héja
10 g fahéj
1,2 l tejszínhab
40 g zselatin
2 dl víz
Elkészítés
Az első hat hozzávalót (a tejszínt, a kristálycukrot, a vaníliarudat, a darált mákot, a citromhéjat és a fahéjat) együtt felfőzzük. A zselatint 15 percre hideg vízbe áztatjuk, majd vízfürdőben felolvasztjuk. Habverővel, határozott mozdulatokkal hozzákeverjük a tejszínes keverékhez, és hozzáadjuk az 1,2 liter felvert tejszínhabot. Azonnal a keretbe öntjük, mert a zselatin megköti, és később nem lehet összeállítani. Egyből betesszük a hűtőszekrénybe. Amikor megköt, akkor öntjük rá az áfonyakrémet.
Áfonyakrém
Hozzávalók:
400 g áfonyapüré
650 g tejszínhab
20 g zselatin
2 dl víz
ELKÉSZÍTÉSE:
Az erdei áfonyát ízlés szerint 40-60 gramm cukorral felfőzzük. Kihűlés után finom szitán átnyomkodjuk (az egész konyha lila lesz), és kész az áfonyapüré. A tejszínhabbal lazán átkeverjük. A zselatint 15 percre vízbe áztatjuk, majd vízfürdőben felolvasztjuk. Habverővel, határozott mozdulatokkal hozzákeverjük az áfonyapüréhez. Hagyjuk kihűlni, majd ahogy fent íruk, hozzáöntjük a mákkrémhez. Kockákra vágjuk, és mákszemekkel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése