2017. február 18., szombat

Mák-citorm torta



Ma Születésnapra készítettem ezt a  Mák-citorm tortát.







Megérkezett a szülinapostól a fotó, ahol láthatjuk belülről is a tortát. 
Köszönöm!






26 cm tortakarikában 16 szeletes.

Hozzávalók: 
25 dkg darált mák, 
15 dkg mandulaliszt
25 dkg nyirfacukor
12 db tojás
1 cs. sütőpor

Krém hozzávalói
6 citrom leve és reszelt héja
40 dkg nyirfacukor
6 db tojás
50 dkg mascarpone
6 dl tejszín
10 lap zselatin
6 evőkanál víz

Elkészítés: 

A mákot a mandula lisztet és a sütőport összekeverjük. A tojások sárgáját kézi mixerrel kihabosítjuk a nyirfacukorral. A fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a sárgájához forgatjuk. Apránként hozzák keverjük a száraz anyagot (mák, mandula, sütőpor keverékét) és óvatosan összekeverjük. 
Kivajazott, lisztezett formában 2 db 26 cm átmérőjű tortaformába elosztjuk és 175 fokon kb 25-30 percig tűpróbáig sütjük.
Rácson hagyjuk kihülni és 2-3 részre vágjuk

.A krémhez a tojásokat elvegyítjük a citrom levélvel a cukorral és gőz felett addig főzzük amíg besürűsödik. Levesszük a gőzről és hozzá adjuk a citromhéjat. Hagyjuk langyosra hülni, majd kézi mixerrel eldolgozzuk a mascaronéval. A tejszínt habbá verjük és a citromos kérmhez forgatjuk. A zselatint a vizben elkeverjük majd feloldásig melegítjük. Ezt is a krémhez dolgozzuk.
A tortaformát kibéleljük sütőpapírral és az aljába helyezzük az első piskóta lapot és megkenjük a krémmel. 
Folytatjuk a rétegezést amig az anyagunk tart és a krémmel megkenjük a torta tetejét is. Maradjon egy kevés krém az oldalára is. 
Kicsit hagyjuk dermedni, majd a tortakarikát eltávolítjuk és bevonjuk az oldalát is és mandula törmelékkel megszórjuk. 
És tetszőlegesen díszíthetjük. 
Jó étvágyat kívánok hozzá! 😍

alaprecept innen származik: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése