Sütik Balambér kis unokám szülinapjára
Muffin alap recept amit ízlésednek megfelelően variálhatsz.
Most áfonyás és ribizlis készült.
12 dekagramm vaj (vagy olaj)
15 dekagramm porcukor (vagy kristály)
1 teáskanál vaníliakivonat (vagy vaníliás porcukor)
2 darab tojás
30 dekagramm liszt
1 csomag sütőpor
1 darab citrom héja (elhagyható)
2.5 deciliter tej
ebből a mennyiségből nekem ez a 24 db lett.
A torta áfonyás joghurtos keksz alapon
Hozzávalók:
• A kekszes alaphoz:
• 15 dkg édes keksz
• 15 dkg kakaós édes keksz
• 15 dkg sütőmargarin
• A habos-joghurtos töltelékhez:
• 40 dkg natúr joghurt
• 10-15 dkg porcukor
• 2 csomag vaníliás cukor
• 25 dkg áfonya
• citromlé
• 2 dl habtejszín
• 20 g zselatin
Elkészítés:
A kekszet aprítóval összeaprítjuk (vagy ledaráljuk). A margarint forráspontig hevítjük, majd a darált kekszre öntjük, és jól összekeverjük.
Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a kekszes masszát. Kézzel egyenletesen belelapogatjuk és lenyomkodjuk.
30 percre hűtőszekrénybe tesszük pihentetni.
A joghurtból kiveszünk 2-3 evőkanállal, majd a maradékhoz hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerinti mennyiségű citromlevet, és jól kikeverjük.
A 2-3 evőkanál joghurtot kevergetve forráspontig hevítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük a zselatint. Simára keverjük, és kevergetve kihűtjük. Ezután a kikevert joghurtos masszához keverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük (ha növényi tejszínt használunk, akkor nem, de ha habtejszínt használunk, akkor habfixáló is kell hozzá, mert különben összeesik a krém). Végül a joghurtos-zselatinos keverékhez apránként, óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tejszínt. Keverés közben hozzáadjuk az áfonyát is.
A hűtőből kivesszük a kekszes alapot, majd a tetejére kanalazzuk a joghurtos-habos tölteléket. A tetejét egyenletesen elsimítjuk, majd 1-2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe, hogy a krém teljesen megdermedjen.
készült még méteres, rétes, túrós -barackos, túrós meggyes,
és természetesen a sós apró süti sem maradhat el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése