2020. április 18., szombat

Csokis-croissan


Ma reggelire finom csokiscroissant sütöttem és forró teával fogyasztottam el.





Élesztős gyors leveles tészta:
Keverő tálba 50 dkg lisztet mérünk
amibe 1,5 csapot teás kanál sót és 1 teás kanál cukrot teszünk és összekeverjük. 
Majd méjedést készítünk a közepébe ahová a folyadékokat öntjük. 1,5 dl hideg csap víz, 1,2 dl hideg tej, majd egy egész tojás és 2 dkg élesztő. 
Lassú fokozaton el kezdjük dagasztani kb 5 perc ezután gyorsabb fokozatra kapcsoljuk és még  5 percig dagasztjuk. Ha szépen el válik az edénytől akkor szép kis gombócot formázunk és egy tálat picit kiolajozunk és beletesszük és folpakkal lefefjük és fél órára a hűtőbe tesszük. 
Ezután 1 cm vastagságúra kinyújtjuk és a fagyasztóból elő vesszük a 25 dkg vajat amit a nagy lyukú almareszelőn a 3/4 részt a tésztára reszeljük, hogy minden hová jusson. Majd hajtogatjuk első felét középig majd a másik oldalról is át hajtjük az előzőn. Most ismét rá reszeljük a maradék vaj felét és mind két oldalról középre hajtjuk. Most a maradék vajat ráreszeljük és összehajtjuk. 

Most ismét 1 óra pihenés a hűtőben.

A tésztát kivettem és enyhén lisztezett munkalapon megfelezem, hogy könnyebben lesen vele dolgozni. 

A fél adagot vissza teszem a hűtőbe. 

Jó vékonyra nyújtom és három szögeket vágok és csokit, vagy alma töltelék vagy bármi amit szeretünk megtöltöm és feltekerem és kiflinek formázom.  Sütőpapirral bélelt tepsibe teszem és még 1 órára visszateszem a hűtőbe lefóliázva.  Fél óra mulva előmelegítem a sütőt 220 fokra az idő letelte után a croissan-okat lekenem egy egész tojással és 10 percig magas fokon sütöm majd még 10 percig vissza veszem a hő fokot 180 fokra. 

És jó étvágyat kívánok hozzá.
Ezt az alap leveles tésztát sok féle péksüti előállítására fel tudjuk használni. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése