Eszterházy torta
Recept
HOZZÁVALÓK
Hozzávalók:
A tésztához:
12 tojásfehérje
28 dkg kristálycukor
28 dkg darált dió vagy mandula
5 dkg finomliszt
késhegynyi őrölt fahéj
A tepsi kikenéséhez:
vaj
finomliszt
A krémhez:
1 csomag vanília ízű pudigpor
3 tojás
4 dl tej
15 dkg kristálycukor
30 dkg vaj
A tetejére:
7 evőkanál porcukor
1 evőkanál víz
1 tojásfehérje
5 dkg étcsokoládé
A díszítéshez:
durvára vágott mandula, dió vagy mogyoró
Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A diót a liszttel és a fahéjjal összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk. 5 tepsit kizsírozunk, liszttel behintjük, és a masszából egyenként kb. 20-25 cm átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk egyenletesen. Előmelegített sütőben, közepes lángon 16-18 percig sütjük. A sütőből kivéve késsel elmozdítjuk a helyéről, hogy ne ragadjon le.
A krémhez a pudingport a tojásokkal és kevés tejjel simára keverjük. A maradék tejet a cukorral felforraljuk, és a tojásos masszát beleöntjük. Kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, amíg kihűl, majd apránként a habosra kevert vajhoz adjuk.
A megsült tésztakorongokat a krémmel úgy rétegezzük, hogy abból a torta oldalára is jusson. Fél órára hűtőszekrénybe rakjuk. A tetejére a porcukrot a vízzel és a tojásfehérjével kevergetve megmelegítjük, a torára kenjük. Mielőtt megdermedne, az olvasztott csokoládéból körben vékony köröket csorgatunk a bevonatra, és fogvájóval átlósat csíkokat vésünk. A torta oldalához durvára vágott pirított mandulát tapasztunk, végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.
Eredeti recept innen származik:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése